top of page

PRI

Ik werk vanuit het gedachtegoed van Ingeborg Bosch, een Nederlandse psychologe die de bewustzijnsleer en therapievorm PRI heeft ontwikkeld. PRI staat voor Past reality integration en gaat ervan uit dat verdrongen pijn uit onze jeugd onze reacties in het hier en nu bepalen. Zonder dat we ons er bewust van zijn, laten we ons gedrag vaak leiden door emoties. Vaak zijn dit negatieve gedachten en gevoelens die berusten op afweren, overlevingsstrategieën uit onze jeugd. Als kind hadden we ze nodig, maar als volwassene zorgen ze voor problemen en lijden we eronder. Deze afweer dient om pijn uit het verleden van ons weg te houden en niet te hoeven voelen. 

In een PRI traject help ik je zicht te krijgen op hoe dit bij jou werkt, dus hoe jouw verleden je huidige leven ongewenst beïnvloedt. Ik help je bewust te worden hoe je in deze afweren verstrikt kunt raken en hoe je ze kunt ontmantelen. Dat gaat voor jou zelf en je omgeving een wereld van verschil maken!

Het is tijd om het verleden los te laten en ons gedrag te richten naar de feiten. Voorbij negatieve ervaringen die emotionele blokkades opleveren. Zoals depressies en depressieve gevoelens, burn-out en vervlakking, verslaving, schuld- en schaamtegevoelens, onrust, boosheid, stress en angst.

PRI biedt je de mogelijkheid om deze blokkades op te heffen. Met effectieve technieken en praktische tools die je zelfstandig leert toepassen.

Voor meer informatie, ga naar www.prionline.nl

Werkwijze

In een traject maken we aan de hand van jouw hulpvraag een concreet stappenplan en leer ik je zelf je afweren te herkennen en te ontmantelen. 

Ik geef je instrumenten in handen die je de rest van je leven zelf kunt gebruiken wanneer jij je niet fijn voelt of ergens tegen aan loopt. Zo leer je allerlei moeilijke situaties in het leven (van klein tot groot) beter te hanteren. Ook al kun je de situatie zelf niet altijd beïnvloeden, je kan wel veel doen aan je reactie erop.

 
Een traject bewustzijnsontwikkeling bestaat uit 4 fases:

  1. Zelfobservatie: Leren herkennen wanneer je in de ban bent van een afweer (denken)

  2. Afweer omkeren: ontdekken wat er schuilgaat achter een afweer en dan je gedrag omkeren of stoppen (doen)

  3. Gevoel toelaten: de achter de afweer schuilgaande gevoelens toelaten; hiermee verliest de afweer zijn functie (voelen)

  4. Integratie van denken - doen -  en voelen

Wat mag je verwachten van PRI

  • Je mag van PRI een blijvend effect op je welzijn verwachten, op zowel je gevoelens, als je gedachten en gedrag.

  • Niet alleen zal je je in emotioneel opzicht veel beter en stabieler voelen, ook kunnen lichamelijke klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

  • Het doel is natuurlijk dat je met deze praktische methode het hier en nu steeds meer kunt gaan ervaren voor wat het werkelijk is. En dat is meestal een stuk lichter en vaak verrassend onbelast!

  • Je komt meer in je eigen kracht te staan en in contact met wat jij ten diepste wil en durft daar ook naar te handelen.

bottom of page